Alles van Someren
Bekijk de agenda
< september 2018 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
35
 
 
 
 
 
1
2
36
3
4
5
6
7
8
9
37
10
11
12
13
14
15
16
38
17
18
19
20
21
22
23
39
24
25
26
27
28
29
30

Vies is het niet. Rioolwater en techniek

Vies is het niet. Rioolwater en techniek

an 11.00-16.00 uur
Beijers Bos 4, 5443 PL Haps


Tijdens de open dag op de rioolwaterzuivering in Haps zal naast het zuiveringsproces óók de techniek en het werk in het gebied een rol spelen.

Vies is het niet. Rioolwater en techniek

 

Tijdens de open dag op 17 september op de rioolwaterzuivering Land van Cuijk in Haps zal naast het zuiveringsproces óók de techniek en het werk in het gebied een rol spelen. Veel mensen hebben wel eens gehoord hoe het afvalwater gezuiverd wordt en wat er bij komt kijken. Minder bekend is de techniek die hier achter schuilt. Hier gaan we tijdens de rondleiding dieper op in. Van 11.00-16.00 uur staat de poort open aan Beijersbos 4 in Haps!

 

Wat gebeurt er met het gezuiverde water in Haps?

Tijdens rondleidingen op onze rioolwaterzuiveringen krijgen basisschoolleerlingen informatie over hoe afvalwater schoongemaakt wordt. Ze horen ook dat het water schoon genoeg is om terug te geven aan de natuur. In de meeste gevallen komt het water, via een wateruitlaat, in het oppervlaktewater en stroomt uiteindelijk richting Maas. Een belangrijke bijdrage voor het waterpeil in de watergangen. Erg belangrijk voor planten en dieren die in de watergangen leven.

 

De techniek en problematiek achter de zuivering

Dat er veel techniek schuil gaat achter het zuiveringsproces is wel duidelijk. Hierover wordt u ook geïnformeerd. Interessant voor belangstellenden, maar ook voor leerkrachten en zeker scholieren die hun weg naar de toekomst gaan kiezen. Ook belichten we graag de problematiek van de vochtige doekjes. Met weinig moeite is die op te lossen. Ze horen gewoon niet in het riool!! Voorbeelden zijn er te zien. En vergeet de innovaties niet! Kom eens kijken wat er van reststoffen van afvalwater gemaakt wordt.

 

Het werk in het gebied van Aa en Maas

Er gebeurt veel meer bij een waterschap. Er is de zorg voor de dijk, zodat wij droge voeten houden. Het waterpeil wordt nauwkeurig in de gaten gehouden en geregeld. Daarom is onderhoud en beheer van gemalen en stuwen van groot belang. Sloten moeten goed gemaaid worden voor een snelle doorstroming van het water. Ook handhaving en controles zijn belangrijk. Maak kennis met het werk van het waterschap!

 

Diversiteit tijdens open dag

Naast de excursies over de rioolwaterzuivering is er ook een informatietuin met stands van o.a. medewerkers van district Raam (Cuijk) die graag over hun werk, projecten en mooie plekjes uit het gebied vertellen. De muskusrattenvangers zijn van de partij en enkele organisaties uit de regio zullen demonstraties geven. Aanwezig zijn: RMB, Heru, Middelbare Techniekschool, Imker en de muskusrattenvangers. Voor de kinderen is er een stand om te kleuren en knutselen. Tot slot is er voor iedereen aan het einde van de rondleiding een gratis frietje. Meer weten over uw waterschap? Kijk dan op www.aaenmaas.nl

 

Vies is het niet. Rioolwater en techniek« terug